Als ICT programmeur ben je nooit uitgeleerd

2 min gelezen

Uit de schoolbanken en er weer in
Er zijn beroepen waarbij je eigenlijk nooit klaar bent met leren: een duidelijk voorbeeld hiervan is de ICT programmeur. De opleiding die je ooit hebt gevolgd is namelijk een jaar later alweer verouderd. Gevolg is dat veel al wat oudere ICT programmeurs die bij een bepaalde programmeertaal zijn blijven steken na hun opleiding op een gegeven moment nauwelijks nog aan het werk kunnen gaan. Zij zullen zich dus moeten laten bijscholen in een andere programmeertaal om ook op hogere leeftijd nog verzekerd te blijven van werk. Een programmeur zal dus altijd in de schoolbanken blijven zitten. Dat klinkt aan de ene kant frustrerend, en aan de andere kant is het heerlijk om te kunnen blijven groeien in je vak.

Programmeertalen die op elkaar lijken
De diverse programmeertalen die worden gebruikt om websites mee te maken mogen dan ieder een andere syntaxis hebben; in principe lijken ze vrij veel op elkaar. Dat is goed nieuws voor iemand die is opgeleid met HTML als hoofdprogrammeertaal. Je kan namelijk altijd nog altijd aan de slag gaan als programmeur met C# of C++. Deze talen hebben een zodanige gelijkenis dat het bijscholen binnen een aanzienlijke periode mogelijk is. Deze her-opleiding is nodig wanneer een opdracht bij een bepaalde opdrachtgever afloopt terwijl je bij een nieuwe opdrachtgever met een andere programmeertaal aan de slag kan.

Opgeleid met een ‘dode programmeertaal’
Wie is opgeleid in de tijd dat er nog met Pascal en Fortran werd gewerkt hoeft echter ook niet te vrezen voor zijn werkgelegenheid. Deze op het eerste oog ‘dode talen’ worden tot ieders grote schrik nog steeds gebruikt op veel openbare websites van bijvoorbeeld de overheid en de sub-overheid. Mede doordat de scholieren van tegenwoordig vooral in de vierde generatie programmeertalen afstuderen is er steeds meer vraag naar ouder personeel met ervaring met deze oude programmeertalen. De dode programmeertaal is dus voor oudere medewerkers een bron van inkomsten. Dat verandert pas wanneer overheidsinstanties besluiten hun website meer lekproof te gaan maken door deze in een nieuwe programmeertaal te schrijven.
In de schoolbank of aan de arbeid
Op de arbeidsmarkt voor programmeurs is er continu scholing gaande. Wie een nieuwe programmeertaal wil of moet leren om verder te kunnen ontwikkelen in zijn of haar vakgebied kan daarvoor naar een aantal plekken toe gaan. Een van die plekken is een detacheringsbedrijf. Daar leer je als programmeur een nieuwe taal via een korte cursus. Daarbij wordt gekeken naar jouw ervaring als programmeur en daarnaast wordt er gekeken naar de vraag die er is vanuit opdrachtgevers. Wie liever aan het werk blijft leert de programmeertaal via de werkplek zelf. Ter plekke leer je de nieuwe vaardigheden in een soort ‘leer-werk’ traject. Beide methodes hebben als doel jouw vaardigheden te vergroten en jou aan het werk te houden. Wie als programmeur werkt moet dan ook goed om zich heen blijven kijken naar de vraag van opdrachtgevers en jouw vermogen om meer programmeertalen te leren.