6 juli 2022

Last hebben van rosacea kan erg vervelend zijn

2 min read

Heb je last van rosacea? Dit kan erg vervelende klachten met zich meebrengen zoals irritatie en roodheid van de huid. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor deze aandoening. Het helemaal weghalen van de aandoening is in de meeste gevallen niet mogelijk. Het is immers een chronische aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar. De aanwezigheid van de roodheid op het gezicht kan voor je zelfbeeld storend zijn. Een behandeling die hiervoor mogelijk is, is het behandelen van laser en of lichttherapie waarmee de diffuse roodheid kan worden behandeld.

Mogelijke behandelingen voor rosacea

Verder zijn er ook andere behandelingen mogelijk. Het nadeel is wel dat wanneer een behandeling wordt gestaakt, de klachten direct weer terugkomen. Het blijven behandelen is dus nodig. Het is handig wanneer je last hebt van rosacea om zo veel mogelijk triggers te vermijden. Voorbeelden van triggers, zijn bepaalde voedingsstoffen, UV licht, stress of heftige emoties enzovoort. Bijvoorbeeld de trigger van zonlicht kan je proberen te vermijden door een hoed of pet te dragen wanneer je in de zon komt. En om je voordat je in de zon gaat jezelf in te smeren met zonnebrand, minimaal met factor 15.

Er kan eerst gekozen worden door een lokale behandeling die je zelf kunt uitvoeren, bijvoorbeeld door rosacea creme aan te brengen. Deze rosacea creme is afgestemd op de ph-waarde van je huid en gaat verder dan de eerste huidlaag en is hierdoor erg effectief.

Het camoufleren van rosacea

Wanneer je jezelf ergert aan de roodheid van de rosacea kun je er ook voor kiezen om deze te camoufleren met bijvoorbeeld make up of een getinte creme. Het is wel belangrijk bij de keuze van producten om goed naar de ingrediënten te kijken, dat er bijvoorbeeld geen alcohol in zit wat de huid nog verder kan irriteren. Wanneer je door de rosacea veel last hebt van oogklachten is het handig om je ogen goed schoon te houden en zo min mogelijk in je ogen te wrijven.