30 september 2023

Wat is een AMD en waarom zou je deze willen hebben?

2 min gelezen
ict

Wie een computer aan het samenstellen is, moet aan allerlei zaken denken. Een videokaart, geheugen maar ook een moederbord zijn onmisbaar in een goede pc. Inmiddels ben je ongetwijfeld wel eens de afkorting AMD tegengekomen. Maar waar staat die afkorting eigenlijk voor, en waarom is AMD een belangrijke om te kennen als je een pc aan het bouwen bent? Dat ontdek je hier.

Azerty

AMD – Advanced Micro Devices

AMD staat voor Advanced Micro Devices. Het is een bedrijf uit de Verenigde Staten. AMD produceert onder andere micro processoren en videokaarten die bedoeld zijn voor computers. Een micro processor is dus onder andere een moederbord. Wanneer je een pc aan het bouwen bent dan kom je de term AMD ongetwijfeld tegen want het merk is nu eenmaal razend populair om het moederbord. Er worden geregeld twee merken tegenover elkaar gezet, namelijk AMD en Intel. 

Intel 

Intel heeft heel lang de markt gedomineerd en doet dat in zekere zin nog steeds wel. Met de opkomst van AMD is daar echter langzaam verandering in aan het komen. AMD-processoren hebben over het algemeen een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dat ging voorheen nog wel eens ten koste van de kwaliteit maar met de komst van de AMD Ryzen is de concurrentie steeds serieuzer. AMD blijft zich wel nog altijd profileren als het merk dat meer wil bieden voor minder geld. Intel en AMD volgen elkaar op de voet. Wanneer Intel met een nieuwe processor komt, dan volgt AMD al snel met een eigen versie met tenminste even goede specificaties. En dan volgt Intel weer. Het is dus niet zo dat één van de twee beter is. AMD is simpelweg vaak goedkoper.