25 mei 2022

Wat weten we over de palmboom?

2 min read

Wie wel eens zuidelijk genoeg is geweest in Europa of wellicht naar een ander continent is rijst, heeft ongetwijfeld wel eens palmbomen gezien. Sterker nog, iedereen die een boek heeft opengeslagen wat vind encyclopedie heeft bekeken, die zal ongetwijfeld weten wat palmbomen zijn.  Het zijn hele lange vaak dunne bomen, Met lange varen achtige takken die naar beneden hangen. Voor veel mensen is de palmboom het symbool van de kokosnoot, wat op zijn beurt weer het symbool van vakantie is. Dit kun je er mee wordt dus veel ge associeert met zonnige bestemmingen, leuke tripjes en hoge temperaturen.

Geschiedenis

De palmboom. Echter in rijke een symbolische geschiedenis. De meest bekende hiervan stamt terug vanuit de tijd van Jezus. De palmtakken zijn hier een groot onderdeel van symboliek en veel mensen associëren dit hier dan ook mee. Het gaat echter nog verder terug dan dat. In de prehistorische tijden waar is de palmtakken namelijk al gebruikt voor het bouwen van huizen en onderdak. Hij zei klinkt hier dan natuurlijk erg gecompliceerd, maar het gaat om huizen in de meest primitieve vorm die je maar kunt bedenken.

Recentere geschiedenis

Zoals gezegd, vormde dit een belangrijke speler in de symboliek van de geschiedenis in de tijd van Jezus. Dat betekent dat dit ook in de tijd van de Romeinen en de Grieken zoals. Als je schilderijen van die tijd had bekijken, of ja over die tijd, dan zou je zien dat deze palmbomen hier regelmatig terugkomen. Een populaire andere omgeving, die wellicht wat recenter is, is de Arabische geschiedenis. Het is echter niet alleen beperkt tot de Arabische geschiedenis, maar het vormt onderdeel van de Arabische cultuur. Ook hierbij, net als bij Jezus, is er een religieuze band met de palmboom. De islamitische overtuigingen krijgt hij namelijk veel waarde aan dadels en de voordelen die ze hebben.