Het verschil tussen apparaten- en machinebouw

2 min gelezen
machinebouw nederland

Apparaat- en machinebouw zijn twee technische disciplines die vaak in een adem genoemd worden, maar ook verschillen van elkaar. Beide disciplines worden gebruikt om ingewikkelde systemen te bouwen, die van groot belang zijn voor de industriële productieprocessen. Hoewel deze disciplines veel gemeen hebben, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Mensen die niet thuis zijn in deze industriële wereld, weten vaak het verschil niet tussen een machinebouw bedrijf en een bedrijf dat apparaten ontwikkeld. Het grootste verschil is bijvoorbeeld dat de ene discipline veel verfijnder te werk gaat, terwijl de ander veel meer in de productie werkt. Hier lees je de belangrijkste verschillen tussen deze twee disciplines.

Apparaten zijn klein, waar machines groot zijn

Apparatenbouw wordt gebruikt om kleinere machines, zoals meet- en regeleenheden, te ontwikkelen. Deze machines zijn kleiner dan hun machinebouw familie, en hebben geen grote bewegende delen. Apparatenbouw komt ook vaak voor in de elektronica sector, waar onderdelen worden gebruikt om elektronische systemen te bouwen, zoals het vision systeem. Machinebouw, aan de andere kant, ontwikkelt grote, complexe machines met veel bewegende delen. Deze machines worden gebruikt en gaan meestal over het ontwerp, de engineering en de fabricage van de onderdelen, waardoor het een veel bredere discipline is dan apparatenbouw.

Naast formaat ook verschillende technieken

Niet alleen het formaat onderscheidt deze twee disciplines, maar ook de verschillende technieken die ze gebruiken. Apparatenbouw maakt gebruik van veel elektronische componenten, terwijl machinebouw meer gebaseerd is op mechanische onderdelen. Apparatenbouw vereist ook veel meer softwarekennis, terwijl machinebouw meer gericht is op het ontwikkelen en onderhouden van machines. Uiteindelijk zijn apparaten- en machinebouw twee verschillende disciplines met verschillende doelen. Hoewel beide disciplines van groot belang zijn voor industriële productie, gebruiken ze toch verschillende technieken en processen. Dit maakt dat deze twee sectoren allebei om een heel andere aanpak vragen, en dus ook niet helemaal met elkaar te vergelijken zijn.