Hoeveel kan ik lenen?

2 min gelezen

De vraag welk geldbedrag mensen kunnen, ongeacht hel doeleinden van de geldbedragen, is vaak lastig te beantwoorden. Voor deze vraag gaan uiteraard een aantal afspraken en criteria aan te pas. Niet iedereen kan namelijk zomaar geld lenen van een bank of ander bedrijf, hiervoor moet je aan een bepaald aantal voorgeschreven criteria voldoen. Als je aan al deze criteria voldoet kan je de vroeg stellen ‘hoeveel geld kan ik lenen?’

Voorbeelden van criteria waar men aan moet voldoen is leeftijd, inkomen, verleden en einddoel. Bij leeftijd valt het heel kort te houden, bij alle leningen die afgesloten worden moet men volwassen zijn, bij sommige gevallen geldt hiervoor dat je 18+ moet zijn en bij andere is 21+ het geval.

Bepaald inkomen

Daarnaast wordt er verwacht dat je een bepaald inkomen hebt waardoor de kans zo groot mogelijk is dat de lening terugbetaald wordt in de afgesproken periode. Een voorbeeld hiervan is dat als iemand geld wil lenen voor de aanschaf van een auto maar een maandsalaris van een paar honderd euro per maand heeft zal dit niet lukken. Verder is verleden ook een belangrijk aspect van het lenen van een bepaald geldbedrag, als iemand veel schulden heeft en geld niet heeft terugbetaald in het verleden zal dit ten kosten gaan van de toekomstige, verwachte, lening. Als laatste is het einddoel een belangrijk aspect, als iemand een bedrijf wil oprichten waarvan van te voren al bekend is dat het een heel lastig concept of iets dergelijk is wordt er vaak geen lening verstrekt.

Met dit in he achterhoofd is de vraag ‘hoeveel geld kan ik lenen?’ niet lastig te beantwoorden in veel gevallen.