Lees meer over de voor- en nadelen van de sauna

2 min gelezen
Sauna

Naar de sauna gaan is natuurlijk lekker ontspannend, maar er zijn ook nadelen en risico’s aan het naar de sauna gaan. Hieronder lees je over enkele voor- en nadelen van een bezoek aan de sauna.

De gezondheidsvoordelen van de sauna

De sauna heeft veel voordelen voor je gezondheid. Zo zakt ten eerste je bloeddruk waardoor je gevoel van stress kan verdwijnen. Daarnaast is er bewijs gevonden voor een verband tussen saunagebruik en een kleiner risico op bepaalde hart- en vaatziekten. Daarnaast is er ook bewijs gevonden dat symptomen van bijvoorbeeld astma verlicht worden door saunagebruik.

Temperatuur

Alcohol en zweten

De sauna heeft helaas niet alleen maar voordelen. Er zijn bepaalde risico’s voor je gezondheid die later nog toegelicht worden. Dit wordt echter pas echt een probleem als je al last hebt van gezondheidsproblemen. Als je graag een biertje of wijntje drinkt is dat tegelijk met saunagebruik doen een slecht idee. Door alcohol kun je veel sneller uitdrogen en het risico op uitdroging is in de sauna al verhoogd. Veel sauna’s hanteren daarom een restrictie op alcohol. Bij de Thermen in Nijmegen worden bijvoorbeeld niet meer dan vijf alcoholische dranken per persoon geschonken.

Baden

De risico’s van de sauna

De sauna brengt naast voordelen en nadelen die subjectief zijn ook risico’s met zich mee. Zo is het niet verstandig om vanuit een hete sauna meteen het koude zwembad in te springen. Je bloeddruk gaat dan van heel laag naar hoog in een korte tijd. Daarnaast gaat je bloeddruk door de sauna omlaag, dus het is verstandig om eerst je arts raad te plegen als je al een lage bloeddruk hebt. Ook kun je door het vele zweten uitgedroogd raken. Je kan in de sauna ook last krijgen van duizeligheid of misselijkheid. Houd hier dus rekening mee voor je wilt gaan ontspannen in de sauna.