Nascholing code 95 voor je basiskwalificatie

2 min gelezen
Snelweg

Werk jij als vrachtwagen- of buschauffeur voor je werkgever? In dat geval is het verplicht om nascholing code 95 te volgen. Tijdens deze nascholing behaal je een basiskwalificatie, die verplicht is om als beroepschauffeur de weg op te mogen gaan. Mocht je een vrachtwagen in je bezit hebben om als privépersoon af en toe spullen te vervoeren, dan is die basiskwalificatie niet noodzakelijk. Datzelfde geldt voor mensen die bijvoorbeeld bij de brandweer werken en zodoende ook in een vrachtwagen rijden. Op de website van de Nederlandse overheid vind je meer informatie over de uitzonderingen voor deze nascholing. In veel gevallen zal het echter noodzakelijk zijn om de basiskwalificatie te behalen.

Nascholing code 95

Rijschool benaderen voor nascholing code 95

Er zijn verschillende Nederlandse rijscholen die nascholing code 95 aanbieden. Een voorbeeld van zo’n rijschool is bijvoorbeeld Verkeersschool Wesseldijk. Deze rijschool biedt de cursussen voor het behalen van je basiskwalificatie nagenoeg wekelijks aan. Op deze manier hoef je nooit lang te wachten, alvorens je aan de cursus kunt beginnen. Het is niet altijd noodzakelijk om de cursus in je eentje te volgen. Sommige werkgevers nemen een pakket bij een rijschool af. De rijschool geeft de cursus in zo’n geval direct aan alle chauffeurs van de organisatie waarvoor je werkt. Dit gebeurt in ieder geval eens per vijf jaar. Na vijf jaar verloopt de basiskwalificatie namelijk.

Theorie

Samenstelling van de nascholing voor je basiskwalificatie

De cursus die gevolgd moet worden om je basiskwalificatie te behalen of te verlengen, bestaat zowel uit een praktijk- als theoriedeel. In sommige gevallen bieden rijscholen de mogelijkheid aan, om een deel van je theorie thuis te bestuderen. Zo hoef je hier niet steeds voor op locatie te komen, waarmee je veel tijd bespaart. In totaal duurt een cursus 35 uur. Dit is vastgelegd in de Richtlijn Vakbekwaamheid en kan zodoende niet versneld worden.