Robots in plaats van zusters?

2 min gelezen
AGV 5

Het klinkt als een angstvallig, pessimistisch toekomstbeeld: in het ziekenhuis word je niet meer verzorgd door een lieftallige zuster, maar door een computer! Hoewel het natuurlijk nog niet zo ver is, springt agv wel steeds vaker bij in het ziekenhuis. De technologie is inmiddels zo ver dat het systeem kan ondersteunen bij het ophalen van het wasgoed, of bij het sorteren van verschillende soorten medicatie. Zo blijft er voor de verplegers meer tijd over om zich op de belangrijke zaken te richten, zoals het helpen van ernstig zieke patiënten. Een mooie win-win situatie dus, zeker in een drukke sector zoals de zorg.

Medicatie op de juiste plek

Bij de apotheek wil er nog wel eens wat fout gaan tijdens het inpakken of sorteren. Vervelend natuurlijk, want medicatie is een van de dingen waarbij een fout maken daadwerkelijk gevaarlijke consequenties kan hebben. Veel ziekenhuizen twijfelen dan ook nog of ze wel gebruik willen maken van vernieuwde technologie: wat nu als er iets in het systeem gigantisch fout gaat? Of deze paniek terecht is, is niet helemaal duidelijk. De meeste fouten die een machine maakt, hebben alsnog een menselijke reden of oorzaak. Aan de andere kant heeft een fout in het systeem meestal grotere gevolgen dan een menselijke fout.

De zorg blijft menselijk

Uiteindelijk is er maar een belangrijke conclusie te trekken; hoewel een geavanceerd agv systeem ontzettend indrukwekkend is, kan de zorg niet zonder zijn verplegers. Het is de laatste tijd maar weer duidelijk geworden dat onze samenleving voor een groot deel rust op deze hardwerkende mensen! Fantaseren over een robot toekomst is leuk en fascinerend, maar wees gerust met de kennis dat we nog lang niet aan volledige automatisering toe zijn. En mocht het ooit wel zo ver zijn? Dan weten we in ieder geval zeker dat we met dit soort technologie in goede handen zijn.