Wat is een defibrillator?

2 min gelezen

Wat is een defibrillator?

Je ziet ze op steeds meer plaatsen verschijnen maar vraag je jezelf wel eens het volgende af: Wat is een defibrillator? En wat doet het apparaat nu eigenlijk precies?

Waarvoor wordt een AED gebruikt?

Een defibrillator oftewel AED kan ingezet worden als mensen een hartstilstand krijgen. Omdat in een dergelijke situatie de eerste minuten van levensbelang zijn is snel ingrijpen gewenst. Als iemand een hartstilstand krijgt is geeft dat het hart een onregelmatig ritme of stoornis. Met behulp van een AED kan dit ritme weer normaal worden.

De AED vertelt wat je dient te doen

Een AED kan door iedereen gebruikt worden maar als je zeker van je zaak wilt zijn kun je er voor kiezen een EHBO of BHV cursus te volgen zodat je leert hoe het apparaat werkt. Er bestaan halfautomatische en automatische AED’s. Als je de AED met behulp van de elektroden op de borstkas van de persoon bevestigd hebt meet het apparaat of het nodig is het slachtoffer een stroomstoot te geven om het hart weer op gang te brengen. Bij een automatisch apparaat doet de AED dit zelf, bij een halfautomatisch apparaat geeft de AED instructie om op de knop te drukken.

Met een AED kun je levens redden Een AED is makkelijk in het gebruik want het apparaat geeft aan wat je dient te doen door dit uit te spreken. Op die manier kun je er iemands leven mee redden. Bij snel ingrijpen heeft de persoon de meeste kans op overleven en daarom vind je op steeds meer plekken een AED die voor iedereen bereikbaar is.