Wat is payrollen en wat zijn de voor- en nadelen?

2 min gelezen
Wat is payrollen en wat zijn de voor- en nadelen?
Als bedrijf of manager ben je altijd op zoek naar manieren om voldoende personeel in dienst te hebben, maar tegelijkertijd flexibel te blijven. Een van de opties die je dan hebt, is payrollen. Maar wat is payrollen eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In deze blogpost vertel ik je alles wat je weten moet over payrollen.

Voordelen van payrolling

Wat is payrollen? Payrollen is een vorm van personeelsbeheer, waarbij een derde partij (het payrollbedrijf) verantwoordelijk wordt gesteld voor het juridische werkgeverschap. Dit betekent dat je werknemers bij de payrollonderneming op de loonlijst staan. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het opstellen van contracten, de salarisadministratie, het afdragen van sociale premies enzovoort. Je hebt dan zelf geen omkijken meer naar administratieve en juridische zaken. Zo bespaar je tijd en geld aan personeelsbeheer. Bovendien nemen payrollbedrijven ook de verantwoordelijkheid voor doorbetaling bij ziekte en andere arbeidsrechtelijke risico’s over, waardoor je als bedrijf minder risico loopt. Een ander groot voordeel van payrollen is de flexibiliteit die het biedt. De onderneming die het personeel in dienst heeft, hoeft zelf geen rekening te houden met cao’s, arbeidsregels en financiële verplichtingen, omdat de payrollonderneming dit allemaal voor je afhandelt. Zo kun je als bedrijf gemakkelijker extra personeel inhuren voor korte of lange periodes en na afloop van deze periodes het personeel weer laten gaan, zonder dat je hier zelf veel administratief werk aan hebt. Dit vergroot de flexibiliteit van het bedrijf en geeft je de mogelijkheid om snel in te spelen op veranderingen in de markt.

Nadelen van payrolling

Natuurlijk heeft payrollen ook nadelen. Het grootste nadeel is dat het inhuren van personeel via een payrollonderneming natuurlijk iets duurder is dan wanneer je zelf personeel in dienst neemt. De payrollonderneming moet immers ook winst maken en dit zie je uiteraard terug in de prijs. Een ander nadeel van payrollen is dat het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid bij de betrokken werknemers. Omdat ze niet direct in dienst zijn bij het bedrijf waar ze werken, kan dit aanleiding geven tot gevoelens van onduidelijkheid en onzekerheid over hun baan en rechten. Payrollbedrijven proberen dit vaak op te vangen door zoveel mogelijk controle over de werknemers te behouden, maar dit blijft een probleem dat ook aandacht van het bedrijf zelf vereist.

Payrollen is ideaal voor bedrijven die flexibel willen blijven

Payrollen biedt bedrijven en managers een aantal interessante voordelen. Het vergroot de flexibiliteit van het bedrijf en zorgt ervoor dat zij minder tijd en geld kwijt zijn aan administratieve en juridische taken rondom personeelsbeheer. Tegelijkertijd kan payrollen je werknemers een gevoel van onzekerheid geven. Het is dan ook belangrijk om hier goed over te communiceren met je medewerkers en ze te laten merken dat ze echt onderdeel van het bedrijf zijn. Zoals met een leuk kerstpakket.